Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Obowiązek informacyjny wynikający z Ustawy z dnia 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy – Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.

Wyłącz komunikat

 
 
politechnika
Subskrybuj RSS
Konfiguracja

Wstęp - obsługiwane metody uwierzytelniania użytkowników

UWAGA: Opis konfiguracji eduroam dla studentów dostępny jest na stronie http://stud.prz.edu.pl/.

Dostęp do sieci eduroam wymaga poprawnej konfiguracji interfejsu sieciowego. Dołączane urządzenia bezprzewodowe powinny wspierać standard szyfrowania WPA lub WPA2.

Obsługiwane metody uwierzytelniania użytkowników to:

  • EAP-PEAP
  • EAP-TTLS
  • EAP-TLS (obecnie wyłącznie w celach testowych, opcja niedostępna dla użytkowników USK)

Szczegółowe informacje o sposobach konfiguracji dostępu do eduroam dla poszczególnych systemów operacyjnych znajdują się w kolejnych rozdziałach.


Konfiguracja EAP-PEAP

Dane niezbędne do dołączenia do sieci eduroam

Nazwa sieci (SSID): eduroam
Obsługiwane standardy sieci: 802.11 b/g/n
Mechanizm zabezpieczeń: WPA/WPA2 enterprise
Typ szyfrowania : TKIP
Metoda uwierzytelniania: EAP-PEAP
Uwierzytelnianie (faza 2): MSCHAPv2
Identyfikator: adres e-mail w USK (login@prz.edu.pl)
Hasło: zgodne z kontem w USK

 


Konfiguracja EAP-TTLS

Dane niezbędne do dołączenia do sieci eduroam

Nazwa sieci (SSID): eduroam
Obsługiwane standardy sieci: 802.11 b/g/n
Mechanizm zabezpieczeń: WPA/WPA2 enterprise
Typ szyfrowania : TKIP
Metoda uwierzytelniania: EAP-TTLS
Uwierzytelnianie (faza 2): PAP
Identyfikator: adres e-mail w USK (login@prz.edu.pl)
Hasło: zgodne z kontem w USK

 


Konfiguracja EAP-TLS

Jeszcze niedostępna.


Data modyfikacji: 2012-05-02
Kontakt: eduroam@prz.edu.pl

Uczelniane Centrum Informatyzacji Politechniki Rzeszowskiej - eduroam

ul. W. Pola 2, 35-959 Rzeszów, tel: (0 17) 865 13 93, fax: (0 17) 865 10 77, e-mail: